Tenyésztő / Breeder

Vadász-Karacs Tímea

Mobil: +36303931673
E-mail: timi.karacs@citromail.hu

Magyarország / Hungary

 

Bemutatkozás / About us

Vadász-Karacs Tímea vagyok . Balmazújvároson élek férjemmel és kutyáinkkal együtt, mint egy nagy család. Amióta élek rajongok minden kutyáért mindegy, hogy fajtatiszta vagy "csak" keverék, mindet szeretem! Kiállításra már majd majdnem 10 éve járok, sokáig csak nézelődtem, figyeltem, beszélgettem már ha volt olyan kutyás aki ennek szívesen eleget tett, de aki igen rájuk mái napig emlékszem és köszönöm a türelmüket!
A Mudihoz mint fajtahoz nem egyből kerültem közel ,tudtam hogy hozzám a juhász es pásztorkutyák állnak közel, de abban nem voltam biztos melyik is... Igaz mindig is tetszett a Mudi, de eleinte a férjem le beszélt róluk. Így kezdetben más fajtával próbálkoztam, de nem volt az igazi valahogy nem nekem lettek kitalálva, aztán jött a magyar fajta, a Puli. Nos velük nem jártam sok szerencsével, ami az egészséget illeti, így ők bár a mai napig velünk élnek, de kizárólag mint hobbi kutyus, ivartalanitva!
Aztán megvásároltam életem első Mudiját, Kiralytanyai Egy Csutkát "Csuti"-t, akivel elkezdődött a szerelem! Innentől fogva tudtam, hogy hozzám mentalitásban, temperamentumban és mert olyan igazi kutyák, ők illenek. Imádom, hogy nem túl nagy, nem túl kicsi, nincsen se rövid, se hosszú a szőre, eszes, gyors és szívós. Igazi nagy betűs KUTYÁK.
Remélem, hogy a kennelemből is hasonló adottságú ,standardnak megfelelő, egészséges Mudik fognak kikerülni, hogy azután 14-16 éven keresztül hasonló jókat mondjanak gazdáik és olyan szerelem legyen közöttük és kutyaik között, mint amit én érzek irántuk. Kellemes böngészést kívánok Mindenkinek!

 

 

Mudi standard (FCI 238)

Rövid történeti áttekintés: A XVIII-XIX. században magyarországi terelő pásztorkutyák és feltehetőleg különféle állófülű német juhászkutyák spontán keveredéséből alakult ki.
Általános megjelenés: Közép nagy testű juhászkutya-fajta. Feje megnyúlt, elkeskenyedő. Füle felálló. A törzs felső vonala hátrafelé enyhén lejt. szőrzete a fejen és a vé gtagok elülső részén rövid, sima, máshol hosszabb és erőteljesen hullám os, fejen és a végtagok elülső részén rövid, sima, máshol hosszabb és erőteljesen hullámos, göndörödésbe hajló. Igen sokszínű fajta.
Fontos arányok:
- A törzshossz és a marmagasság közel azonos.
- A mellkas mélysége valamivel kevesebb, mint a marmagasság fele.
- A fang hossza valamivel kevesebb, mint a fejhossz fele.
Viselkedés és jellem: Élénk vérmérsékletű, rendkívül tanulékony, bátor, éber, mozgékony, munkát kedvelő, értelmes és alkalmazkodó képes.
Fej: A Mudi legtetszetősebb testrésze a feje. A szemlélőben a figyelmes, éber, mindig tettre kész, jókedvű, értelmes állat benyomását kelti, a félénkség, a passzivitás és az agresszivitás legcsekélyebb jele nélkül. A fej ék alakú, az orr irányában elkeskenyedő.
Koponya: A koponya és a homlok enyhén domború. A szemboltívek csak kissé fejlettek.
Stop: Enyhe.
Orrtükör: Keskeny, elöl lekerekített, közepesen tág orrlyukakkal. Színe a fekete, fehér és cifra (blue merle) Mudiknál mindig fekete, a többi színváltozatnál az orrtükör színe a szőrzet színével harmonizál, így például a barna színváltozatnál barna, a hamvasnál szürke.
Fang: Közepesen erős. Az orrhát egyenes.
Ajkak: Szorosan a fogsorhoz simulóak. A szájzug kissé csipkézett. Az ajkak pigmentáltsága az orrtükör pigmentáltságával egyező.
Állkapocs/fogak: A fogképletnek megfelelő teljes ollós harapás. Szabályos, közép nagy fogak.
Szemek: Keskenyek, a belső és külső szemzugon enyhén hegyesen keskenyedők és kissé ferdén ülők, ettől kissé csibészes a tekintet. A szemszín lehetőleg minél sötétebb legyen. A hamvas (kék) és a cifra (blue merle) színváltozatnál nem hiba a csókaszem. A szemhéjak széle feszes, jól a szemgolyókra simuló, egyenletesen pigmentált.
Fülek: Magasan tűzött állófülek. Fordított V-alakúak, jól szőrözöttek, a szőrszálak a fülkagyló peremén túlnyúlnak. A fülmozgás igen élénk, a két fülkagylót egymástól függetlenül is képes radarszerűen körbeforgatni. A fül kb. 10-15%-kal hosszabb, mint tövének szélessége.
Nyak: A kissé magasan illeszkedő nyak a vízszintessel 50-55 fokos szöget zár be. Közép-hosszú, kissé ívelt, jól izmolt. Lebernyege és kifejezett szőrnyakörve nincs. Kanoknál kevéssé fejlett sörény előfordulhat, de sohasem lehet feltűnő.
TÖRZS: Felső vonal: Enyhén lejt a far irányába.
Mar: Kifejezett és hosszú, izmolt.
Hát: Egyenes, rövid.
Ágyéktájék: Középhosszú és feszes kötésű.
Far: Rövid, csapott, közepesen széles, izmolt.
Mellkas: Elülső része kissé domború. Mélysége a könyökig ér. Bordázata csak kismértékben dongás, inkább lapos.
Has: Hátrafelé kismértékben felhúzott.
Farok: Középmagasan tűzött. nyugalmi állapotban lóg, a farok alsó harmada ilyenkor a vízszinteshez közelít. Feszült figyelés, illetve élénk mozgás közben farkát sarlósan a vízszintes síkja fölé emeli. A farkkurtítás nem hiba, de nem kívánatos. A kurtított farok 2-3 ujjnyira van csonkolva. Elvétve születnek rövid farokkal illetve farok nélkül is. A farok dúsan szőrözött, alsó élén a szőrszálak hossza akár a 10-15 cm-t is elérheti.
VÉGTAGOK:
Váll: A lapocka mérsékelten dőlt, jól izmolt. A szügy elülső része lekerekített, a mellcsont csúcsa csak kissé áll ki.
Felkar: Középhosszú.
Könyökök: Szorosan a testhez simulnak.
Elülső lábtő: Feszes, száraz.
Elülső lábközép: Meredek.
Elülső mancsok: Kerekek, szorosan egymás mellett álló ujjakkal. Az ujjak között és alatt csak kevés szőr található. A talppárna rugalmas. A karmok palaszürkék és kemények.
Hátulsó rész: A hátulsó végtagok kissé hátraállítottak.
Comb: Hosszú, gazdagon izmolt.
Hátulsó lábközép: Rövid és meredek.
Hátulsó mancsok: Az elülsőkkel azonosak. A fattyúujjak 2-3 napos korban eltávolítandóak, nem kívánatosak.
Jármód: A Mudi mozgását az aprózó, ún. "tipegő" lépés jellemzi.
Bőr: Feszes, ránctalan.
szőrzet: A fejet és a végtagok elülső részét rövid, egyenes lefutású, simán fekvő szőr borítja. A test többi részén egységesen erősen hullámos, esetleg csigás lefutású, dús és mindig fényes, mintegy 3-7 cm hosszú a szőr. Helyenként szőrléceket, forgókat alkot. Leghosszabb az alkar, a comb hátulsó részén, a farok alsó élén, ahol határozott szőrzászlót alkot.
Szín:
- Fekete.
- Cifra (blue merle), azaz sötétebb vagy világosabb kékesszürke alapon feketével spriccelt, csíkozott, sávozott vagy foltozott.
- Hamvas (kék)
- Barna. Kis méretű fehér jegyek megtűrtek, de nem kívánatosak. 5 cm-nél kisebb átmérőjű mellfolt és fehér tűzés a lábujjakon megengedett.
- Fehér.
- Zsemlefakó.
Marmagasság: Kanok: 41-47 cm, ideális méret: 43-45 cm. szukák: 38-44 cm, ideális méret: 40-42 cm
Súly: Kanok: 11-13 kg, szukák: 8-11 kg.
Hibák: Az előbb említett pontoktól való minden eltérés hibának tekintendő, a hiba minősítésének pontos arányban kell állnia az eltérés fokával.
Tenyésztésből kizáró hibák:
- Fekete, fehér, cifra, hamvas színű kutyáknál hússzínű, májszínű vagy foltos, a barna Mudiknál a hússzínű vagy foltos orrtükör.
- Egy vagy több fog hiánya a metszőfogak, a szemfogak, a 2-4. előőrlők, az 1-2. őrlők közül. kettőnél több P1 hiánya; az M3 fogakat nem kell figyelembe venni.
- előre- vagy hátraharapás, keresztharapás, a metszőfogak 2 mm-t meghaladó hézaga.
- Fekete mudiknál sárga szemek.
- Lógó fülek.
- Rövid, sima, fekvő szőrzet az egész testen; hosszú szőr a fejen; nemezesedésre hajlamos szőrzet.
- Ordas szín, fekete és cserszín a sárga és a barna közötti színtartományba tartozó jegyekkel.
- A következő méretektől való eltérés: Törzshossz/marmagasság: 103/100; Mellkasmélység/marmagasság: 40-45/100; Mellszélesség/marmagasság: 30/100; Fejhossz/marmagasság: 42/100; Fanghossz/fejhossz: 40/100; Fülhossz/fejhossz: 45/100
Megjegyzés: A kanoknak két, teljes egészében a herezacskóban elhelyezkedő, szemmel láthatólag normálisan kifejlődött herével kell rendelkezniük.